Vývoj komerčního bankovnictví v ČR v letech 1989 - 2011 - Charvátová, Markéta (2012)
Cílem práce je analýza vývoje komerčního bankovnictví v České republice v letech 1989 -- 2011. Finanční instituce bankovního sektoru budou rozděleny do čtyř skupin, každá z těchto skupin pak bude zvlášť analyzována. Nakonec dojde ke komparaci bank, které byly původně ve státním vlastnictví, a těmi, které byly založeny už jako akciové společnosti. Téma vývoje komerčního bankovnictví v České republice je možno považovat za aktuální s ohledem na vývoj komerčního bankovnictví v ostatních zemích Evropské unie v současné době. Teoretická část práce se zaměří na obecné teorie bankovnictví, dále popíše strukturu finančních trhů a charakterizuje banku jako ekonomický subjekt. V druhé části první kapitoly pak budou vysvětleny pojmy spjaté s transformací ekonomiky. Analytická část se bude zabývat samotným vývojem bankovního sektoru v České republice. Jednak dojde k charakteristice českého bankovního sektoru v roce 1989. Následně dojde k analýze čtyř skupin bankovního sektoru -- bank, které byly původně ve vlastnictví státu, bank, které vznikly jako akciové společnosti, ale dnes již na trhu neoperují, bank, které vznikly jako akciové společnosti a do dnes fungují a čtvrtou skupinou budou pobočky zahraničních bank na českém bankovním trhu.