Použití fenoménu Big Data v lifestyle maloobchodu - Fous, Ondřej (2013)
Trendem posledního desetiletí je exponenciální nárůst objemu dat, která mohou pocházet jak z tradičních, dlouho využívaných informačních zdrojů, tak ze zdrojů nových, přinesených zejména novými technologiemi. Standardně využívaná řešení pro správu a analýzu dat jsou uzpůsobena pro data s jasně definovanou strukturou, která jsou ukládána v rámci relačních databází. Tato řešení však pomalu přestávají stačit na opravdu velké objemy dat, obzvlášť pokud jsou data nestrukturovaná a je třeba je zpracovat rychle. Úkolem této práce je seznámit čtenáře s fenoménem Big Data, definovat jej a obecně vymezit jeho použití. Přesnějšího popisu je dosaženo vysvětlením principů správy dat na konkrétním řešení Apache Hadoop. Prioritou práce je však zjištění a definice možných přínosů tohoto fenoménu pro trh lifestyle maloobchodu; toho je dosaženo poukázáním na možné praktické aplikace tohoto trendu v rámci podnikových procesů na tomto trhu. Práce těchto cílů dosahuje ve třech částech -- první je věnována teoretickému popisu Big Data, včetně vysvětlení jednotlivých používaných metod. Druhá je věnována obecnému popisu trhu maloobchodu, jeho lifestyle podobor nevyjímaje. Nejdůležitější, třetí, analytická část, definuje jednotlivé praktické přínosy Big Data pro trh lifestyle maloobchodu a určuje metriky pro jejich změření. Přínosy práce lze spatřovat v komplexním popisu fenoménu Big Data a jeho možnostech a zejména v jeho reálných aplikacích v rámci procesů lifestyle podoboru maloobchodu.