Koncept anticommons a jeho aplikovatelnost v environmentální politice - Štěpáníková, Iveta (2013)
Koncept anticommons je jedním z modelů tržních selhání. Je reakcí na Hardinovu tragédii obecní pastviny. Jedná se o symetrický jev, v jehož důsledku vzniká ztráta společenského užitku. Vychází z neoklasické teorie blahobytu. Práce poskytuje přehled historického vývoje a současných postojů k teorii konceptu anticommons v mezinárodní literatuře. Cílem práce je ověřit hypotézu, že navrhovaná řešení tragédie anticommons lze úspěšně aplikovat i v praktické politice ochrany životního prostředí v České republice. Výsledkem provedené metaanalýzy vědeckých studií je přehled praktických aplikací problému anticommons včetně návrhů k jejich řešení. Vybraná opatření z oblasti životního prostředí jsou metodou analýzy rámců hodnocena z pohledu environmentální ekonomie a tržních přístupů v ochraně životního prostředí. Na závěr jsou představena opatření vhodná pro řešení tragédie anticommons v české environmentální politice a jsou diskutovány podmínky jejich využití.