Efektivnost bioplynových stanic v ČR - Sedlák, Jiří (2013)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením efektivity bioplynových stanic jakožto obnovitelného zdroje elektrické energie v porovnání se zdrojem poháněným spalováním fosilních paliv, tepelné elektrárny. Nejprve zde popisuji jednotlivé dotace, které mají vliv na tuto oblast a to jak ze zdrojů ČR, tak ze zdrojů EU v rámci společné zemědělské politiky. Především je kladen důraz na dotace ovlivňující cenu tuny kukuřice jako velmi rozšířeného substrátu používaného k výrobě energie. Následně rozebírám vliv externalit a jejich ohodnocení pro jednotlivé zdroje, abych doplnil soukromé náklady na výrobu o náklady, které producent nenese. A nakonec práce kvantifikuji výše uvedené vlivy na cenu jednotku energie a oba zdroje porovnám z pohledu společenských nákladů na jednotku energie.