Vybrané charakteristiky trhu práce v souvislosti se stárnutím populace - Beranová, Jana; Miskolczi, Martina; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem bakalářské práce je zkoumat možné dopady stárnutí populace na trh práce. Kromě názvosloví z oblasti demografie, ekonomie a sociální politiky obsahuje práce analýzu vývoje populace během let 1960-2012 a dále zkoumá vývoj na trhu práce v období 1993-2011 v ČR. V práci jsou detailně popisovány aspekty stárnutí, které mají dlouhodobý vliv jak na věkovou strukturu, tak na trh práce. Analýza prokázala, že mezi hlavní příznaky stárnutí patří pokles úrovně plodnosti doplněný o prodlužování naděje dožití, což způsobuje růst poproduktivní složky populace na úkor složky předproduktivní. Zkoumaná problematika je doplněna o přehledné grafy zobrazující populační vlny, jež proplouvají populačním vývojem.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses