Vývoj střední délky života a normální délky života v ČR a vybraných evropských zemích - Fridrichová, Barbora (2013)
Bakalářská práce porovnává střední délku života a normální délku života v České republice a ve vybraných evropských zemích v letech 1960 - 2011, zvlášť pro muže a pro ženy. Srovnání jednotlivých zemí vychází z databáze The Human Mortality Database. Střední délka života i normální délka života se prodlužuje ve všech vybraných státech. V každém státě dochází k růstu délek života s různou intenzitou. V postkomunistických zemích (Česká republika a Polsko) byl zaznamenán růst střední délky života až v 90. letech 20. století. V Rakousku střední délka života rostla rovnoměrně již od 70. let 20. století. To přispělo k vytvoření značných rozdílů mezi zeměmi. Tyto rozdíl se však pomalu snižují, tak jako se snižují rozdíly mezi pohlavími.