SLDB v České republice - historie, význam, budoucnost - Štefaňáková, Michaela (2013)
Bakalářská práce SLDB -- historie, význam a budoucnost popisuje vývoj populačního cenzu v České republice od roku 1900. Zachycuje jednotlivé změny a postupy, které nastaly během více než sta let v přípravě a průběhu cenzu či zpracování výsledků. Analyzuje národnostní a náboženské složení, které prošlo změnami nastalými díky novým definicím, politickou a společenskou situací či pokrokem doby samotné. Zkoumání náboženské struktury bylo ovlivněno zařazování otázky náboženství do cenzu, která byla pokládána do roku 1950 a následně až od roku 1991, kdy se spolu s otázkou národnosti stala dobrovolnou. Zabývá se metodami používanými pro cenzus v zahraničí a nastiňuje otázku budoucnosti sčítání v České republice. Budoucnost vychází z historických aspektů a stále není jasné, jak bude v příštích letech vypadat. Existuje mnoho návrhů, podle kterých by mohl populační cenzus probíhat, kdy nejpřijatelnějším návrhem z mého pohledu je vybudování registrů a následně čerpání dat z nich dostupných.