Dynamika stárnutí ve vybraných evropských zemích - Tomášková, Markéta; Miskolczi, Martina; Rútarová Štiková, Radka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této bakalářské práce je analýza dynamiky stárnutí v evropských zemích, konkrétně v České republice a Švédsku. V současné době je známo, že vyspělé státy se nacházejí v procesu demografického stárnutí. Není tomu jinak ani v případě České republiky a Švédska. Práce je zaměřena na analýzu vývoje stárnutí v letech 1970--2011. Zachycuje změny jednotlivých ukazatelů stárnutí a snaží se popsat příčiny těchto změn v obou zemích. Hlavní příčinou stárnutí obyvatelstva v těchto letech je druhý demografický přechod, kdy se výrazně snižovala porodnost. Tento přechod začal ve Švédsku v roce 1964 a v České republice v roce 1990, takže Švédsko stárne déle. Pozdější nástup druhého demografického přechodu v České republice způsobil rychlejší a intenzivnější stárnutí než ve Švédsku. V roce 2011 byl v České republice podíl generace 65+ 16 % a ve Švédsku 18 %, naděje dožití při narození byla v České republice 77,9 let a ve Švédsku 81,9 let.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses