Analýza pôrodnosti a plodnosti porovnanie vývoja v Slovenskej a v Českej republike - Lešníková, Barbora (2013)
Cieľom bakalárskej práce je analyzovať pôrodnosť a plodnosť a porovnať ich vývoj v Slovenskej a Českej republike od roku 1960 do roku 2011. Začiatkom 90. rokov 20. storočia sa priebeh populačného vývoja mení. Zmeny, ktoré nastali v demografickom správaní, sa týkajú najmä úhrnnej plodnosti, ktorá sa nachádza pod hladinou zachovania prostej reprodukcie, konkrétne v Slovenskej republike na hodnote 1,45 a v Českej republike na úrovni 1,43 dieťaťa na jednu ženu. Súčasným znakom prebiehajúcich demografických procesov je nielen populačné starnutie, ale aj výrazné zvyšovanie priemerného veku matiek pri prvom pôrode či nárast počtu detí narodených mimo manželstva. Dôvodom novo vzniknutých trendov je ich formovanie v období, v ktorom prebiehali politické rozhodovania. Skombinovanie adekvátnych štátnych opatrení a nástrojov by bolo možným riešením ako dosiahnuť v sledovaných krajinách ustálenie plodnosti na úroveň vyššiu ako je doposiaľ a zaistiť tak reprodukciu obyvateľstiev.