Využití LaTeXu ve firemní praxi - Petráš, František (2013)
Firmy v dnešní době produkují řadu dokumentů. K tomuto účelu existuje mnoho nástrojů, které jsou k dostání v podobě proprietárního softwaru, open source nebo freeware nástrojů. Cílem této práce je předložit řešení, které by bylo pro firmy přínosem v tom, že je a bude zcela zdarma pro komerční účely při zachování profesionální podoby výstupu a co možná největší použitelnosti pro běžného uživatele. Pro toto řešení byl zvolen systém LaTeX. Zároveň je cílem demonstrovat a zhodnotit použití LaTeXu ve firemní praxi vytvořením vzorových šablon pro běžně používané typy firemních dokumentů. Práce je kvůli lépe hmatatelným výsledkům vypracována pro konkrétní firmu, myšlenkou však je, aby práce mohla být použitelná pro jakoukoliv firmu, která má o toto řešení zájem. V práci je nejdříve představena v teoretické části situace na trhu, základní informace o systému LaTeX, zejména jeho funkcionalita, přednosti a nevýhody. V praktické části práce je popsáno zavedení LaTeXu do firmy, uvedena použitá funkcionalita společná pro širší část řešení a dále je popsáno samotné řešení. Následuje část o usnadnění práce s LaTeXem. Poté jsou uvedeny poznatky a náměty získané v průběhu řešení. Celé řešení a zejména jeho výsledky jsou shrnuty v závěru práce.