Efektivita využití nástrojů komunikace Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové - Hrdinová, Aneta (2013)
Cílem bakalářské práce bylo zanalyzovat nástroje komunikce ve Výboru dobré vůle -- Nadaci Olgy Havlové (VDV). Teoretická část je zaměřená na charakteristiku neziskového sektoru, nestátní neziskové organizace a jejich formy v České republice a stručné objasnění pojmů týkající se komunikačních nástrojů. Dále se teoretická část zaměřuje na přiblížení poslání VDV, jeho postavení v nadačním sektoru a vypracování přehledu komunikačních nástrojů organizace. V praktické části jsou zanalyzovány výsledky medializace organizace pomocí informací od zaměstnanců, výročních zpráv, počtu zveřejněných příspěvků v médiích, mediálního dopadu, AVE koeficientu (Advertising Value Equivalent) a finanční náročnosti vybraných kampaní. Hlavní hypotéza, že mediální kampaň bude působit na individuální dárce s časovým zpožděním byla vyvrácena, protože se ukázalo, že kampaně působily na zvýšení počtu dárců ihned v roce, ve kterém probíhaly. Závěr praktické části se věnuje vyhodnocení dotazníkového šetření, jehož hlavním cílem bylo zmapování povědomí veřejnosti o VDV. Výsledkem této práce je tvrzení, že komunikační kampaně jsou klíčovým prostředkem k získávání, jak individuálních, tak firemních dárců a VDV dobře spolupracuje a komunikuje se stávajícími dárci, což dokazuje zvyšování se počtu přijatých nadačních příspěvků. Zlepšení by mohlo nastat na poli internetových médií, kde byly prokázány nedostatky na základě dotazníkového šetření.