Kauzalita ve statistice a ekonometrii - Jacina, Viktor; Zouhar, Jan, 1982-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Významnou součástí analýz rozhodnutí a opatření jsou kauzální otázky. Kromě filozofů se kauzalita stává středem zájmu i pro ekonometry. Heterogenita a neexperimentální charakter dat však komplikují kauzální odhady. Vztahy mezi příčinou a následkem zobrazujeme obvykle pomocí kauzálních diagramů, od nichž jsou odvozena i některá teoretická kritéria. Tato práce se zaměřuje na kauzalitu v průřezových datech a ukazuje nejpoužívanější metody jako podmiňování, instrumentální proměnné a vnitřní mechanismy. Odhady založené na těchto přístupech jsou nestranné za určitých poměrně omezujících podmínek. V poslední kapitole této práce jsou příklady nekorektních užití kauzálních metod, doplněné o jejich příčiny a dopady na vychýlení vypočtených odhadů.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses