Rentabilita plantáží rychle rostoucích dřevin provozovaných na půdách s nízkou bonitou v závislosti na míře státní podpory v ČR - Makový, Petr; Louda, Jiří; Kravka, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V roce 2010 bylo v České republice vyprodukováno 30550 GWh primární energie z biomasy. Cíl stanovený Vládou České republiky pro rok 2020 je 42717 GWh. Tento 40% nárůst má být zajištěn lepším využitím odpadů a jejich transformací na energeticky využitelný materiál, efektivnějším využitím zbytkových látek z prvovýroby a především cíleným pěstováním rostlin a dřevin pro energetické využití. Cílem této práce je zodpovězení výzkumné otázky, zda v České republice lze rentabilně provozovat plantáž rychle rostoucích dřevin na půdách s nízkou bonitou bez existence státní podpory. Pro tento účel byla provedena komparativní analýza investice do plantáže rychle rostoucích dřevin ve dvou režimech -- při existenci veřejné podpory a bez ní. Výsledkem je zjištění, že rychle rostoucí dřeviny v podmínkách České republiky na půdách s nízkou bonitou nelze pěstovat rentabilně bez státní podpory. Bude-li chtít ČR přispět k splnění podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie masivnějším využíváním biomasy, bude nutné její cílené pěstování (a to buďto na jiných než znevýhodněných půdách či podpořené dotacemi).
Vedoucí práce: Jiří Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses