Rating a jeho význam pro stanovení rizikových prémií - Obešlo, František (2013)
Tato práce se zabývá ratingem a jeho významem pro stanovení rizikové prémie. Téma vychází z mezinárodního investování, kde investoři potřebují vědět, jak velké riziko podstupují. V upravené současné hodnotě investice se jim to může podařit zejména úpravou diskontní sazby. Zde se nabízí prostor pro rizikovou prémii. Rizikovou prémii lze spočítat mnoha způsoby. V této práci jsou nabídnuty pouze dva z nich. První je založen na klasické skladbě úrokové míry, druhý slouží k porovnání výsledků předchozího. V obou postupech je přítomný rating zemí. Pomocí ratingu budu moci zobecnit výsledky pro jednotlivé ratingové skupiny. Cílem je ověřit, zda riziková prémie roste exponenciálně s klesajícím ratingem. To znamená, jestli je rating schopný postihnout podstupované riziko. K tomu mi pomohou některé statistické metody. V závěru zbývá prostor pro porovnání výsledků obou postupů výpočtu rizikové prémie.