Vývoj tržní ceny bytů v závislosti na vzdálenosti od centra - Tománková, Martina (2013)
Tato práce se snaží zjistit, zda vzdálenost bytu od centra ovlivňuje jeho tržní cenu. Z logické úvahy vyplývá, že cena bytu by se měla snižovat s vyšší vzdáleností od centra, neboť při dojížďce do centra města lidem vznikají transakční náklady, které se zvyšují úměrně se vzdáleností. Studie se však ve výsledcích často liší, jak ve směru působení, tak i velikostí vlivu. Tato studie je založena na 191 prodaných bytech v Uherském Hradišti a 202 prodaných bytech v Kroměříži, z let 2008-2012. Pomocí regresní analýzy byl v Uherském Hradišti prokázán negativní vliv vzdálenosti od centra na tržní cenu bytu. Jestliže se vzdálenost bytu od centra zvýší o 100 m, jeho tržní cena bude nižší o 1,48 %. V Kroměříži tento vliv není zcela jasný. V modelu, ve kterém je vzdálenost od centra měřena pěšky, se proměnná vzdálenosti od centra jeví jako statisticky nevýznamná. Naopak když je vzdálenost od centra měřena autem, tržní cena bytu se s rostoucí vzdáleností od centra zvyšuje.