Analýza DNS provozu - Machat, Sebastian; Pavlíček, Luboš; Matuška, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Práce se zabývá problematikou sledování DNS provozu v prostředí počítačové sítě Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavním cílem je výběr a nasazení konkrétního aplikačního řešení pro sběr a zajištění statistik samotného DNS provozu, dalším cílem pak stručná analýza dat získaných v prostředí počítačové sítě VŠE a dat získaných nasazením stejného monitorovacího prostředí i na počítačové síti webhostingového poskytovatele mysh.cz. Osobním přínosem práce je srovnání dostupných řešení, výběr použitého a s jeho pomocí připravení fungujícího sběru a prezentace statistických dat o DNS provozu na počítačové síti VŠE. Dále pak vyřešení všech v průběhu nasazení nalezených problémů a následně i prvotní využití získaných dat pro objevení zdrojů nechtěného DNS provozu na obou monitorovaných sítích. Na začátku práce jsou vysvětleny základní pojmy a principy DNS a popis struktury sledovaných sítí. Následuje stanovení požadavků na nasazené prostředí. V další části je přehled jednotlivých dostupných produktů a vyhodnocení jejich výběru. Následuje podrobný popis vybraného řešení a praktický postup jeho nasazení v obou sledovaných počítačových sítích. Závěrem jsou analyzovány výstupy některých v praxi získaných dat, srovnání dat získaných na obou sítích a praktické odstranění nalezených problematicky se chovajících aplikací na obou sítích.
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses