Daňové úniky v oblasti daně z příjmů - Sejkorová, Karin (2013)
Práce se zabývá daňovými úniky a odlišením tohoto pojmu od tzv. daňové optimalizace. Dále jsou rozebrány státní orgány a jejich činnost, která zabezpečuje dohled nad výběrem daně z příjmů a kontrolu stanovení její výše daňovými subjekty. Poté jsou popsány autorem vybrané zákonné možnosti daňové optimalizace u daně z příjmů zvlášť pro právnické a fyzické osoby. Následují používané způsoby nezákonné manipulace daňového základu, které vedou k trestnému činu zkrácení daně. Uvedeny jsou i příklady z praxe. Posledním záměrem je popis daňových a souvisejících trestných činů a udělovaných trestů, které jsou podloženy soudní praxí. Práce může sloužit k rozšíření vědomostí týkajících se optimalizace daňového a administrativního zatížení daňových subjektů v rámci českých legislativních pravidel a případných dopadů nezákonného jednání v této oblasti.