Metody předvídání volatility - Fičura, Milan; Witzany, Jiří, 1966-; Vacek, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
V této diplomové práci jsme popsali a vysvětlili většinu nejdůležitějších objevů, které se v oblasti předvídání volatility v posledních dekádách odehrály. Mezi ty patří koncepty realizované volatility, stochastické volatility, dlouhé paměti, heterogenní volatility, stejně tak jako implikované volatility a model-free volatility. Dále jsme v této práci aplikovali několik nejpopulárnějších modelů volatility, za účelem předvídání volatility měnového kurzu EUR/USD v posledních pěti letech. Zkoumanými modely byly modely EWMA, GARCH, FIGARCH, ARIMA-RV, ARFIMA-RV, HAR-RV, stejně tak jako implikovaná volatilita a model-free volatilita. Nejlepších výsledků dosáhly při denním horizontu předpovědí opční modely (upravené o vliv volatilitní prémie), zatímco na delších horizontech (týdenní a měsíční) soupeřily o prvenství s modelem ARFIMA. Z modelů časových řad byly obecně nejúspěšnější modely realizované volatility s dlouhou pamětí (ARFIMA a HAR), které dosahovaly výrazně lepších výsledků než modely typu GARCH a EWMA. Lepší předpovědní schopnost modelů s dlouhou pamětí oproti modelům s krátkou pamětí pak byla nejvíce patrná zejména při měsíčním horizontu předpovědí. Přesto, že opční modely volatility dosahovaly obecně nejlepších výsledků, zjistili jsme, že tyto modely neobsahují zcela veškeré informace obsažené v modelech časových řad. Vytvořili jsme proto několik kombinovaných (hybridních) modelů (využívajících jak opčních tak i ekonometrických předpovědí), které dosahovaly zpravidla lepších výsledků, než kterýkoliv z dílčích modelů samostatně.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses