Co ovlivňuje poptávku po návštěvnosti basketbalových zápasů Mattoni NBL? - Svatošová, Simona; Lahvička, Jiří, 1975-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce na základě dat o 735 basketbalových zápasů Mattoni NBL hraných v sezónách 2007/08-2009/10 zkoumá, jaké determinanty ovlivňují návštěvnost basketbalu v České republice. Z výsledků vyplývá, že divák se rozhoduje, zda navštíví zápas, podle současné formy a umístění za druhou a třetí sezónu zpět domácího týmu, a podle umístění v poslední sezóně hostujícího týmu. Dále se ukázalo, že pokud se zápas hraje o víkendu nebo v den státního svátku, návštěvnost se o 13,7 % zvýší. V případě, že zápas začíná ve večerních hodinách, se návštěvnost snižuje o 7,2 %. Návštěvnost jednotlivých zápasů také snižuje vzdálenost mezi soupeřícími týmy (o 4,6 % na 100 km). Pokud je zápas vysílán v televizi, návštěvnost se o 9,3 % zvýší. Tato proměnná tedy spíše než substituci představuje atraktivitu zápasu. Fixní efekty sezóny ukázaly pokles návštěvnosti v sezóně 2009/10. Vliv počasí a substituce s populárnějšími sporty na návštěvnost zápasů se nepodařilo prokázat.
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses