Genetické programování a jeho využití v existujících aplikacích pro tvorbu, optimalizaci a testování obchodních strategií trzích derivátů - Borek, Michal; Šimůnek, Milan, 1975-; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Práce se zabývá využitím genetického programování a genetických algoritmů pro tvorbu, testování a optimalizaci strategií pro obchodování na finančních trzích v existujících aplikacích, které pro tyto účely slouží. V teoretické části je v první řadě vysvětlena problematika evolučních algoritmů a zejména jejich podmnožin -- genetických algoritmů a genetického programování. Dále se teoretická část zabývá obchodováním na finančních trzích s důrazem na terminologii využitou v praktické části práce. Praktickou část je možné rozdělit na proces tvorby strategie a procesy testování a optimalizace strategie. Proces tvorby strategie probíhá podle určených kritérií a využívá nástrojů genetického programování. Vytvořená strategie se poté testuje v aplikaci, která zároveň umožňuje optimalizaci jejích parametrů pomocí nástrojů genetických algoritmů. Na závěr jsou obě aplikace porovnány.
Vedoucí práce: Milan Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses