Neparametrické a parametrické testy - Zajíček, Jakub (2013)
Bakalářská práce se zabývá testováním statistických hypotéz, konkrétně parametrickými a neparametrickými statistickými testy. Tato práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část obsahuje stručný úvod do problematiky testování hypotéz a popis nejpoužívanějších parametrických a neparametrických testů. Praktická část obsahuje příklady, které ilustrují možné použití uvedených testů v praxi a analýzu vlastností vybraných testů prostřednictvím Monte Carlo simulací. Cílem této analýzy je porovnání vlastností vybraného parametrického a neparametrického testu v závislosti na splnění, či nesplnění předpokladu o normálním rozdělení populace.