Hodnocení efektivnosti poskytování veřejných služeb obcemi - Freimannová, Beáta (2013)
Cílem mé diplomové práce je zhodnotit efektivnost poskytování veřejných služeb na úrovni municipality. Ke splnění tohoto cíle jsem zvolila metodu analýzy a benchmarkingu. V teoretické části rozeberu veřejné služby z hlediska ekonomické teorie, jejich druhy, financování a formy poskytování. Dále se v teoretické části budu věnovat "moderním" metodám měření efektivnosti, jako jsou CAF, BSC, Místní agenda 21, Systém kontrol a prevencí ISO a Benchmarking, který jsem také zvolila jako hlavní metodu pro praktickou část. V praktické části chci na vzorku 10 vybraných měst ukázat zda mé město poskytuje vybranou veřejnou službu -- sběr a svoz komunálních odpadů lépe, než ostatní. Tento cíl budu hodnotit následujícími ukazateli: podíl celkových příjmů na výdajích na odpadové hospodářství, doplatek obce na jednoho obyvatele, náklady na směsný komunální odpad na obyvatele, produkce směsného komunálního odpadu a tříděných odpadů na obyvatele, příjmy od společnosti EKO-KOM. Dále se budu zabývat ukazateli typu kvalita informací dostupných na internetových stránkách, svoz bioodpadu, nebo umístění města v soutěžích ve třídění.