Osamostatnění části obce a jeho rozpočtové dopady - Jelínková, Věra; Sedmihradská, Lucie; Dufek, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cílem práce je zhodnotit proces osamostatnění části obce a dopady z něj vyplývající na rozpočet jak původní, tak nově vzniklé obce. V první kapitole je představen systém fungování a financování obcí v České republice. Druhá kapitola se na problematiku osamostatnění dívá ze dvou různých pohledů prostřednictvím dvou dílčích případových studií. První z nich akcentuje procesní stránku věci (která se z velké části odehrává před samotným vznikem obce), druhý sleduje počáteční strukturu rozpočtu nově vzniklé obce a dlouhodobější trendy v jeho vývoji (v porovnání s velikostně podobnou a původní mateřskou obcí). Třetí kapitola na případu Valašského Meziříčí využívá poznatků z kapitol přechozích. Obsahuje rozbor změny výše podílu na rozpočtovém určení daní a výše příspěvku na výkon státní správy. Analyzuje rozpočet Krhové schválený na první rok její existence a jeho návaznost na rozpočet města. V závěru jsou porovnány pozitivní i negativní dopady rozdělení na hospodaření dotčených obcí.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses