Faktory ovlivňující rozhodování domácností o způsobech nakládání s odpadními vodami - případová studie Lhota pod Libčany - Mikanová, Markéta (2013)
Likvidace odpadních vod z domácností je v současné době standardně řešena převážně prostřednictvím obecních kanalizací napojených na čistírny odpadních vod, v menší míře pak s využitím žump, septiků s biologickým stupněm čištění či domovních čistíren odpadních vod, a to tam, kde obecní kanalizace nebyla dosud vybudována. V opačném případě totiž platná právní úprava stanovuje povinnost připojení se k obecní kanalizaci. Přesto však z různých příčin dochází k porušování této povinnosti a ke zbavování se odpadních vod z domácností nelegálními cestami. To s sebou nese rizika kontaminace vody a půdy, z nich plynoucí rizika pro lidské zdraví a životní prostředí, a také nutnost vynakládání dodatečných finančních zdrojů k jejich zamezení. S problémem nelegálního nakládání s odpadními vodami, který lze v ekonomické terminologii označit jako tragédii obecní pastviny či problém černého pasažéra, se v současné době potýká i obec Lhota pod Libčany v Královéhradeckém kraji. Cílem bakalářské práce proto bylo, na případové studii výše uvedené obce zodpovědět otázku, jaké faktory ovlivňují domácnosti při rozhodování o způsobech nakládání s odpadními vodami. K dosažení stanoveného cíle byla využita analýza empirických dat získaných na základě provedeného dotazníkového šetření a osobního rozhovoru s představiteli uvedené obce. Práce přináší zajímavé závěry zejména v oblasti zhodnocení motivací, které vedou občany k vypouštění odpadních vod, kdy se ukazuje, že hlavními motivacemi jsou výchova a tzv. vnitřní motivace.