Přínosy podnikových sociálních sítí pro řízení lidských zdrojů - Plachá, Alena (2013)
Bakalářská práce se zabývá formulací přínosů podnikových sociálních sítí pro řízení lidských zdrojů. Za tímto účelem nejprve vymezuje význam řízení lidských zdrojů pro firmu a následně popisuje moderní trendy v řízení lidských zdrojů. Poté obecně popisuje a kategorizuje sociální sítě. Následně se jim podrobněji věnuje a analyzuje vybrané podnikové sociální sítě. Jako další zdroj informací dále využívá výsledků terénního průzkumu, který probíhal mezi odborníky z oblasti řízení lidských zdrojů a byl zaměřen na identifikaci kritických problémů, se kterými se oddělení pro řízení lidských zdrojů ve firmách potýkají. Díky kombinaci získaných poznatků je v závěrečné části práce diskutována řešitelnost identifikovaných problémů právě prostřednictvím podnikových sociálních sítí. Závěry práce mohou sloužit jako cenný referenční zdroj pro odborníky z praxe.