Přínosy podnikových sociálních sítí pro řízení lidských zdrojů - Plachá, Alena; Feige, Tomáš; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Bakalářská práce se zabývá formulací přínosů podnikových sociálních sítí pro řízení lidských zdrojů. Za tímto účelem nejprve vymezuje význam řízení lidských zdrojů pro firmu a následně popisuje moderní trendy v řízení lidských zdrojů. Poté obecně popisuje a kategorizuje sociální sítě. Následně se jim podrobněji věnuje a analyzuje vybrané podnikové sociální sítě. Jako další zdroj informací dále využívá výsledků terénního průzkumu, který probíhal mezi odborníky z oblasti řízení lidských zdrojů a byl zaměřen na identifikaci kritických problémů, se kterými se oddělení pro řízení lidských zdrojů ve firmách potýkají. Díky kombinaci získaných poznatků je v závěrečné části práce diskutována řešitelnost identifikovaných problémů právě prostřednictvím podnikových sociálních sítí. Závěry práce mohou sloužit jako cenný referenční zdroj pro odborníky z praxe.
Vedoucí práce: Tomáš Feige
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses