Placení za obsah na Internetu - Koch, Ondřej (2013)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dobrovolné přispívání autorům nezávislého textového obsahu na českém Internetu, zejména tzv. blogů. Jejím cílem je prozkoumat chování jejich čtenářů a zjistit, jak jsou jednotlivé charakteristiky textového obsahu důležité při rozhodnutí čtenářů, zda autorovi dobrovolně přispět, či nikoliv. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou nejprve nastíněny příčiny toho, proč čtenáři blogy vyhledávají a pravidelně čtou. Následně jsou v desítce kategorií popsány charakteristiky kvalitního a úspěšného obsahu a představeny nejdůležitější platební metody současnosti. Praktická část prezentuje výsledky provedeného dotazníkového výzkumu chování českých čtenářů v kontextu dobrovolného přispívání. Ukázalo se, že většina českých čtenářů je ochotna přispívat autorům blogů, avšak pouze malá část z nich tak skutečně činí. Podařilo se potvrdit sérii hypotéz, že existuje souvislost mezi socioekonomickým statutem respondentů a jejich ochotou platit za obsah na Internetu, respektive tím, zda skutečně platí. Zároveň se ukázalo, že existuje závislost mezi těmito ukazateli a pohlavím respondentů. Platící čtenáři zvolili jedinečnost, osobnost autora a příjemný a čtivý jazyk za nejdůležitější charakteristiky, které ovlivňují jejich rozhodnutí, zda autorovi přispět, či nikoliv. Na základě získaných dat byla formulována doporučení pro autory obsahu i provozovatele platebních systémů. Spojení obou částí práce poskytuje čtenáři základní úvod do problematiky tvorby nezávislého, avšak úspěšného obsahu v českém prostředí. Přínosem této práce je zejména uskutečnění a vyhodnocení výzkumu a úspěšné ověření formulovaných hypotéz.