Aplikácia teórie životného cyklu v oblasti rovnováhy platobnej bilancie (na príklade pobaltských republík) - Haburaj, Martin; Mandel, Martin, 1962-; Štork, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Táto diplomová práca si kladie za hlavný cieľ overenie platnosti teórie životného cyklu v oblasti hľadania optimálnej rovnováhy platobnej bilancie u tranzitívnej ekonomiky, a to konkrétne na príklade pobaltských republík -- Estónska, Lotyšska a Litvy. Práca sa delí na tri základné kapitoly. Prvá kapitola je zameraná na zhrnutie doterajšieho stupňa poznania o teórií životného cyklu, pričom jej obsahom je najmä formulácia tejto teórie na úrovni spotrebiteľa a firmy. Druhá hlavná časť práce sa venuje predovšetkým formulácií tejto teórie na príklade vývoja platobnej bilancie a zároveň definuje očakávania v podaní vývoja indikátorov použitých v tretej empirickej časti. Z hľadiska výsledkov tejto diplomovej práce je možné uviesť, že teória životného cyklu aplikovaná na dynamiku rovnováhy platobnej bilancie sa zdá byť aj napriek malým nedostatkom pomerne solídnym nástrojom na popísanie skutočného vývoja ekonomických veličín počas skúmaného obdobia.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses