Analýza účetních a daňových dopadů pohledávek v podmínkách reálné ekonomiky na začátku 21. století - Fikarová, Pavlína (2013)
Práce se věnuje problematice pohledávek v současné době. Vysvětluje definici, zabývá se členěním a oceňováním pohledávek. Vymezuje základní odlišnosti českých předpisů od Mezinárodních účetních standardů IFRS pro malé a střední podniky. Popisuje účetní a daňové aspekty pohledávek. Ukazuje řešení účetních a daňově účinných opravných položek a odpisů s důrazem na dodržení zásady opatrnosti a zásady věrného a poctivého obrazu účetnictví. Objasňuje účetní a daňový dopad při postoupení pohledávky. Popisuje postup řízení pohledávek v konkrétní společnosti. Analyzuje dopad ekonomické krize na pohledávky finančních, nebankovních společností na území ČR.