Věrnostní programy jako nástroj pro řízení vztahů se zákazníky - Vejvodová, Veronika (2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá řízením vztahů se zákazníky a jeho podpory formou věrnostních programů. Teoretická část nejprve objasňuje základní východiska v oblasti řízení vztahů se zákazníky a následně plynule přechází na problematiku spokojenosti zákazníka a jeho loajality. Část týkající se věrnostních programů, kterými lze loajalitu zákazníka podpořit, pojednává mimo jiné o jejich historickém vývoji, předkládá cíle těchto programů a zásady pro jejich úspěch. V praktické části je zanalyzován věrnostní program internetové lékárny Manitera.cz. Důraz je kladen na dotazníkové šetření mezi zákazníky dané společnosti, na jehož základě je společnosti poskytnuto hodnocení a navrhnuta opatření a případná doporučení na změnu.