Věrnostní programy jako nástroj pro řízení vztahů se zákazníky - Vejvodová, Veronika; Koliš, Karel; Jiřinová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá řízením vztahů se zákazníky a jeho podpory formou věrnostních programů. Teoretická část nejprve objasňuje základní východiska v oblasti řízení vztahů se zákazníky a následně plynule přechází na problematiku spokojenosti zákazníka a jeho loajality. Část týkající se věrnostních programů, kterými lze loajalitu zákazníka podpořit, pojednává mimo jiné o jejich historickém vývoji, předkládá cíle těchto programů a zásady pro jejich úspěch. V praktické části je zanalyzován věrnostní program internetové lékárny Manitera.cz. Důraz je kladen na dotazníkové šetření mezi zákazníky dané společnosti, na jehož základě je společnosti poskytnuto hodnocení a navrhnuta opatření a případná doporučení na změnu.
Vedoucí práce: Karel Koliš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses