Jsou ženy méně sobecké než muži? - Bradáčová, Lucie; Svoboda, Miroslav; Pichaničová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Společenské vědy často poukazují na rozdíly v chování mezi muži a ženami. Tato práce je konkrétně zaměřena na problematiku altruismu a zkoumá rozdíly mezi muži a ženami v jejich míře altruismu. Hlavní hypotéza je, že ženy jsou méně sobecké než muži. Data získaná pomocí experimentu, který měl podobu dictator game a byl proveden se vzorkem studentů Arcibiskupského gymnázia v Praze, však tuto hypotézu nepotvrzují. Ženy darovaly v průměru pouze o 1,5 Kč více než muži svému anonymnímu protějšku. V případě, kdy darovaná částka byla věnována na charitativní účely, vykazovali muži i ženy vyšší míru altruismu než v prvém případě, přičemž ženy darovaly v průměru opět více než muži, a to o necelých 8 Kč, tento rozdíl je již významnější. Více zajímavým poznatkem práce je, že darovaná částka bez ohledu na pohlaví činila v prvním případě v průměru téměř 50 % a v druhém případě dokonce až 66 % celkové částky, kterou měli účastníci k dispozici, což je podstatně více, než ukazují jiné studie.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses