Bankovní unie v kontextu krize eurozóny - Vojta, Martin; Reschová, Jana, 1956-; Steinmetzová, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se věnuje tématu bankovní unie. Snaží se podat stručný rozbor čtyř jejích hlavních elementů, poukázat na jejich obecnější problémové aspekty a dosud otevřené otázky a konečně kriticky zhodnotit vybrané stěžejní argumenty uváděné na podporu vzniku bankovní unie a její nezbytnosti. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První zkoumá příčiny finanční, dluhové a hospodářské krise, přičemž se zaměřuje zejména na důsledky pro finanční trh. Druhá část je věnována popisu a rozboru čtyř pilířů bankovní unie -- jednotnému mechanismu dohledu, jednotnému resolučnímu mechanismu, společnému systému pojištění vkladů a jednotnému souboru pravidel. Konečně třetí část práce se kriticky zaobírá hlavními argumenty, které zdůvodňují potřebnost bankovní unie. Mezi ně patří přizpůsobení institucionálního uspořádání dohledu a resoluce míře integrace finančních trhů v EU, reakce na nedostatky odhalené krisí, přetnutí bludného kruhu závislosti mezi státy a finančním sektorem nebo přímé rekapitalizace z Evropského stabilizačního mechanismu.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses