Jak příjem jedince ovlivňuje jeho zařazení na levo-pravé škále politického spektra? - Dubová, Lenka (2013)
Tato práce zkoumá vliv příjmu na sebezařazení jedince na levo-pravé škále politického spektra v České republice. V regresní analýze metodou nejmenších čtverců jsou použita průřezová data z European Social Survey pro Českou republiku z roku 2011. Hlavním zjištěním je, že zvýšení celkového čistého měsíčního příjmu domácnosti o 10 000 Kč vede ceteris paribus k posunu jedince na jedenáctibodové levo-pravé škále o 0,11 bodu vpravo. Dále se potvrdily některé hypotézy o vlivu socioekonomických proměnných na sebezařazení na levo-pravé ose. Věk má negativní vliv, nejvyšší dosažené vzdělání, religiozita a rezidence v regionu Praha mají pozitivní vliv na sebezařazení. Vliv pohlaví a velikosti místa bydliště se prokázat nepodařilo.