Kalkulace pojistného v životním pojištění - Sládek, Václav; Bílková, Diana; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem práce je přiblížit čtenáři oblast životního pojištění se zaměřením na metodiku výpočtu pojistných sazeb. Práce je zaměřena na poskytnutí základních informací v teoretické oblasti výpočtu pojistného, údajů a matematicko-statistických nástrojů, které se k výpočtu používají. Čtenář se zde také seznámí s poslední zásadní legislativní změnou, která výrazně ovlivnila pojistné sazby. Po získání teoretických poznatků dojde k jejich aplikaci při tvorbě vlastních nástrojů potřebných pro výpočet pojistného a následně i samotných sazebníků životního pojištění konstruovaných podle nové ale i staré legislativy. Mezi nástroje potřebné pro výpočet pojistného, které budeme konstruovat, patří úmrtnostní tabulky a tabulky komutačních čísel. Na několika příkladech ukážeme rozdílnost ve výši pojistného pro muže a ženy za platnosti staré a nové legislativy, vypočítáme "reálnou" výši pojistného pro různé typy životního pojištění.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses