CHARTER CITIES OSTRŮVKY PROSPERITY S IMPORTOVANÝM PRÁVNÍM SYSTÉMEM? - Konečný, Ondřej (2013)
Koncept charter cities ekonoma P. Romera slibuje transformovat pohled na rozvojové projekty v zemích třetího světa. Za největší úskalí při jeho realizaci lze označit politické překážky související se zdánlivou radikálností celé myšlenky. Skutečnosti však je, že podobná uspořádání nalézáme jak v historii, tak v současnosti a při dodržení základních podmínek, které P. Romer vymezuje pro vznik charter city, by mohl projekt v případě svého uskutečnění přinést blahobyt milionům lidí ve stávajících chudých oblastech světa.