Specifika účetnictví Akciových společností - Merunková, Lucie (2013)
Bakalářská práce popisuje specifické účetní operace, se kterými se setkávají akciové společnosti. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První částí je teoretické vymezení akciové společnosti, vycházející z obchodního zákoníku. Tato část je zaměřena zejména na oblasti, které přímo i nepřímo souvisejí s účetnictvím. Druhá část je částečně teoretická a částečně praktická. Vymezuje právní úpravu založení společnosti, zvyšování a snižování základního kapitálu a rozdělování výsledku hospodaření. Každá z oblastí je doplněna konkrétními ukázkami účtování. Poslední část je praktická ukázka specifických účetních operací ve skutečné akciové společnosti, Dopravním podniku Hl. m. Prahy a.s.