Násilí na fotbalových stadionech a jeho nápravná opatření. - Jemelík, Zdeněk (2013)
Tato práce popisuje problematiku násilí na fotbalových stadionech a jeho nápravná opatření. Hlavním cílem je zjistit, zda odstranění fotbalového chuligánství ze stadionů povede k větší návštěvnosti. Dalším úkolem je analyzovat rozdíly mezi nápravnými opatřeními proti násilí na fotbalových stadionech v zemích západní Evropy a ČR. Teoretická část obsahuje základní charakteristiku fotbalového chuligánství, jeho historii, vznik a rozdělení fanouškovských skupin. Dále prostředky, které zajišťují bezpečnost při fotbalových zápasech v Anglii, Německu, Itálii, Polsku a České republice. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření, komparativní analýzu a návrh opatření, která by mohla být použita v českém fotbale.