Vybrané generujúce procesy v časových radách - Trcka, Peter (2013)
Bakalárska práca je zameraná na vybrané generujúce procesy časových radov z pohľadu Boxovej a Jenkinsovej metodológie, na základné vymedzenie pojmov týkajúcich sa tejto tematiky a štatistických vlastností jednotlivých procesov. Ide primárne o lineárne procesy ARMA, sezónne procesy SARMA a ich nestacionárne náprotivky ARIMA a SARIMA. Jej súčasťou je program na generovanie časových radov podľa zadaných kritérií. Spolu s grafickým zobrazením každú časovú radu charakterizuje pomocou autokorelačnej, parciálnej autokorelačnej funkcie a periodogramu, ktorého uplatnenie je hlavne pri časových radách obsahujúcich sezónnosť.