Oplatia sa Českej republike slovenskí študenti? Analýza výnosov a nákladov štúdia Slovákov v ČR. - Lompart, Oliver (2013)
Počet slovenských študentov sa na českých verejných vysokých školách v priebehu posledných desiatich rokov viac než zdvojnásobil. Tento fenomén pre ČR znamená ako náklady tak aj výnosy. Práca v troch analýzach posudzuje výhodnosť slovenských študentov v krátkom aj dlhom období. V ak. roku 2012/13 prevyšujú výdaje slovenských študentov náklady ČR o 800 mil. Kč. Čerství slovenskí absolventi, ktorí zostali v ČR pracovať, priniesli v r. 2012 čistý výnos do štátnej kasy 129 mil. Kč. ČR má zo slovenského absolventa bakalárskeho programu za celé jeho štúdium výnos 96 tis. Kč a za štúdium magisterského 60 tis. Kč. Absolvent postgraduálneho štúdia by mal v ČR ostať ešte päť mesiacov pracovať, aby "splatil" náklady ČR. Analýzy dokázali, že slovenskí študenti sa ČR oplatia v krátkom aj v dlhom období.