Predikce výsledků sportovních utkání s použitím neuronových sítí - Sokol, Vojtěch (2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá predikcí výsledků hokejových a fotbalových zápasů s použitím modelu, který je založen na umělých neuronových sítích. Cílem je zvolit vhodné metody přípravy dat a pomocí umělých neuronových sítí predikovat budoucí výsledky sportovních zápasů. Hypotézou práce je, že metody predikce pomocí umělých neuronových sítí lze aplikovat na problematiku sportovních zápasů a kurzových sázek, což může zvýšit pravděpodobnost dosažení finančního zisku. Na základě evaluace dosažených výsledků pomocí simulace sázek s použitím skutečných historických kurzů bylo zjištěno, že existují výnosové příležitosti v oblasti kurzových sázek, a že pomocí vhodně nastavené neuronové sítě s použitím upravených dat lze dosáhnout zisku a predikovat výsledky zápasů lépe, než popisují vypsané kurzy sázkových kanceláří.