Řešení důsledků jaderných rizik prostřednictvím komerčního pojištění - Procházková, Dana (2013)
Diplomová práce se zabývá řešením jaderných rizik pomocí komerčního pojištění. Nejdříve práce prezentuje možný dohled a kontrolu jaderných rizik ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a druhy jaderných rizik z pohledu mezinárodní stupnice. Další část se věnuje nástrojům, které se dají použít při krytí jaderných rizik. Jako první se věnuje méně častým nástrojům jako je např. kaptivní pojištění, soupojištění, kapitálový trh atd. Dále se již zabývá vymezením hlavních pojišťovacích nástrojů pro jaderné elektrárny - pojišťovacími pooly, konkrétně jadernými pojišťovacími pooly. Je zde uveden přehled důležitých jaderných poolů v Evropě, ve světě a především v České republice, kde se nachází jeden a to Český jaderný pojišťovací pool. Poslední část práce rozpracovává konkrétní jadernou havárii v Černobylu a Fukušimě, zajímá se o jejich příčiny, následky a velikosti škod.