Důsledky stárnutí populace v oblasti financování zdravotní péče - Samková, Alice; Fiala, Tomáš, 1953-; Kozelský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Stárnutí populace se v posledních letech stalo hlavním demografickým fenoménem ve všech ekonomicky vyspělých zemích. Jedním z jeho ekonomických důsledků je rostoucí finanční zatížení systému zdravotní péče. Cílem této práce je odhadnout a naznačit možnou budoucí nerovnováhu v systému financování veřejného zdravotnictví. Úvodní kapitola práce se zaměřuje na popis systému zdravotnictví. Navazující kapitola se zabývá demografickým vývojem obyvatelstva v České republice, na jehož základě je prokázán zřetelný trend stárnutí populace. Třetí kapitola vycházející z poznatků z předchozích dvou částí práce, zpracovává pomocí modelování nákladů a příjmů systému veřejného zdravotního pojištění analýzu budoucího finančního zatížení tohoto systému. Výsledek analýzy poukazuje na budoucí neudržitelnost současného systému financování. Proto jsou v závěrečné části práce navrženy a vyhodnoceny možné změny a opatření, které by v budoucnu mohly problémy financování řešit.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses