Svobodný internet a cenzura - Petrů, Jan (2013)
Cílem této práce je zhodnocení internetové cenzury v celosvětovém měřítku, zhodnocení současného a možného budoucího vývoje v České republice na základě analýzy možností a nástrojů cenzury internetu v různých zemích světa s ohledem na využití či zneužití v České republice. První část se bude zabývat především stavem cenzury v celosvětovém rámci a důvody její zavedení. V druhé, technologické, části se bude práce zabývat především nástroji, které se k samotné cenzuře používají a také možnostmi, jak se lidé pokoušejí cenzuru obcházet. Poslední část bude zaměřená na názory obyvatel České republiky v oblasti cenzury a současný stav internetové cenzury v České republice.