Analýza trhu práce v Ústeckém kraji - Smolík, Pavel (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou trhu práce a vysoké míry nezaměstnanosti v Ústeckém kraji. Kladen je důraz na příčiny vysoké míry nezaměstnanosti a potřeby regionálních zaměstnavatelů. První část zahrnuje definice základních pojmů spojeným s trhem práce, teorií trhu práce, dopady nezaměstnanosti a způsoby jejího měření. V další části je věnován prostor pro charakteristiku Ústeckého kraje a jeho trhu práce. Charakteristika kraje je provedena na základě vyhodnocení dostupných statistických dat souvisejících s trhem práce. Je popsáno obyvatelstvo, hospodářství, infrastruktura a životní prostředí. Trh práce je hodnocen na základě lidských zdrojů, vývoje nezaměstnanosti, průměrné mzdy a ekonomických subjektů v kraji. Třetí část je věnována potřebám regionálních zaměstnavatelů. Ty byly zjišťovány pomocí vlastního empirického výzkumu. Při zhodnocení statistických dat a poznatků z empirické části se jeví vzdělanostní struktura jako hlavní důvod potíží Ústeckého kraje ve snaze překonat změny ve struktuře poptávky po roce 1989.