Vývoj úmrtnosti v České republice a v sousedních evropských zemích - Pánková, Barbara (2013)
Cílem bakalářské práce je popsání a srovnání úmrtnosti v České republice a v sousedních zemích od roku 1960 do roku 2010. Práce je rozdělena na tři části a data jsou čerpána z Eurostatu a z The Human Mortality Database. V úvodu jsou popsány základní ukazatele používané pro měření úmrtnosti, faktory ovlivňující úmrtnost a některé metody sloužící k vyrovnání a extrapolaci křivky úmrtnosti. Práce se více zaměřuje na střední délku života, kojeneckou a novorozeneckou úmrtnost. V závěru je aplikováno několik metod k vyrovnání a extrapolaci křivky úmrtnosti.