Možnosti a omezení vybraných metod umělé inteligence vzhledem k lidské inteligenci - Vodrážka, Michal (2013)
Problematika vývoje informačních a komunikačních technologií směřujícího ke snaze dát strojům schopnost pomoci člověku v co nejvíce pracovních činnostech je v současné době velmi aktuální. Tato snaha je naplňována vývojem několika metod umělé inteligence, které dokážou vyhodnocovat různé problémové situace a hledat jejich příslušné řešení. Předkládaná bakalářská práce se věnuje porovnání kognitivních schopností člověka s možnostmi a omezeními vybraných metod umělé inteligence. První kapitola popisuje lidskou inteligenci s pomocí vybraných filozofických náhledů a následně nabízí zhodnocení těchto náhledů. Druhá kapitola porovnává možnosti a omezení vybraných metod umělé inteligence vzhledem k lidské inteligenci. Těmito vybranými metodami umělé inteligence jsou: genetické algoritmy, asociační pravidla, sémantické sítě, multiagentní systémy, umělé neuronové sítě a expertní systémy. Závěrečná kapitola shrnuje porovnání vybraných metod umělé inteligence s lidskou inteligencí s ohledem na jejich možnosti a omezení.