Možnosti a omezení vybraných metod umělé inteligence vzhledem k lidské inteligenci - Vodrážka, Michal; Sigmund, Tomáš; Brixí, Radim, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Problematika vývoje informačních a komunikačních technologií směřujícího ke snaze dát strojům schopnost pomoci člověku v co nejvíce pracovních činnostech je v současné době velmi aktuální. Tato snaha je naplňována vývojem několika metod umělé inteligence, které dokážou vyhodnocovat různé problémové situace a hledat jejich příslušné řešení. Předkládaná bakalářská práce se věnuje porovnání kognitivních schopností člověka s možnostmi a omezeními vybraných metod umělé inteligence. První kapitola popisuje lidskou inteligenci s pomocí vybraných filozofických náhledů a následně nabízí zhodnocení těchto náhledů. Druhá kapitola porovnává možnosti a omezení vybraných metod umělé inteligence vzhledem k lidské inteligenci. Těmito vybranými metodami umělé inteligence jsou: genetické algoritmy, asociační pravidla, sémantické sítě, multiagentní systémy, umělé neuronové sítě a expertní systémy. Závěrečná kapitola shrnuje porovnání vybraných metod umělé inteligence s lidskou inteligencí s ohledem na jejich možnosti a omezení.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses