Ekonómia dopravných nehôd analýza nákladov jazdy pod vplyvom alkoholu - Ondrejová, Zuzana (2013)
Práca predstavuje príklad ekonómie dopravných nehôd so zameraním na náklady jazdy pod vplyvom alkoholu v rámci Českej a Slovenskej republiky v roku 2012. Zostavením modelu pre výpočet individuálneho nákladu, ktorým je prohibitívne zvýšenie ceny alkoholu a spoločenských nákladov pomocou ekonometrických metód je odhadované, že v období zákazu predaja alkoholu v Českej republike nedošlo k adekvátnej reakcii jednotlivcov na zvýšenie nákladov v danom období, resp. došlo k substitúcii iným druhom alkoholu, na ktorý sa zákaz predaja nevzťahoval. Výška negatívnej externality prenášanej na spoločnosť v roku 2012 v Českej republike sa pohybovala v rozmedzí 2,33 Kč/km až 84,52 Kč/km.