Business Intelligence a Cloudové technologie - Grombíř, Jakub (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na specifický způsob distribuce aplikací Business Intelligence, skrze cloudové prostředí. Tento koncept otevírá možnosti hlavně malým a středním organizacím, které si velmi často nemohou robustní a nákladné řešení dovolit. Teoretická část práce přináší úvodní seznámení s oblastmi Business Intelligence a cloud computingu. Dále je popsán způsob distribuce cloudových aplikací BI. Praktická část práce obsahuje tři hlavní cíle. První cíl je porovnání cloudového řešení s řešením nevyužívající cloudové technologie. Druhým cílem je analýza trhu BI a následné uvedení aktuálních trendů. Třetím cílem je porovnání produktů od společnosti Birst a GoodData, na základě zvolených kritérií, rozdělených do oblastí obecných, technických a obchodních metrik. Hlavním přínosem práce je nalezení rozdílů mezi on-demand a on-premises řešením BI. Dále nalezení aktuálních trendů na poli BI a porovnání dvou vybraných produktů, na základě praktického otestování obou aplikací. Výsledkem srovnání není nalezení lepšího produktu, nýbrž odhalení specifik obou řešení a následné doporučení pro podniky. Výstup práce je tedy možný využít jako materiál pro výběr cloudového řešení BI.